Dzisiaj jeden z nich. Pochodzi z książki Kuchnia włoska Maxine Clark. Bardzo ciekawa książka, przepisy interesujące, smaczne i baardzo włoskie, do tego przepisy bazowe, co bardzo cenię w książkach kucharskich. No i do tej pory wszystko wychodzi ekstra :).
Ten bulion warzywny jest bardzo aromatyczny, pełny smaku, a jednocześnie wyważony. Nadaje się do letnich zup i risotto. Zapach jaki rozchodzi się w kuchni przy jego gotowaniu jest bezcenny.
Składniki:
- duża cebula pokrojona na ćwiartki
- seler pokrojony na duże kawałki, łącznie z liściami
- pietrucha z natką
- 4 marchewki pokrojone na ćwiartki
- 1-2 pomidory przekrojone na pół
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści lubczyku
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 4 liście laurowe
- por
- pół cytryny w plastrach
- sól do smaku
dodatkowo można (ja nie dałam, bo nie miałam):
- koper włoski - bulwa
- głąb sałaty rzymskiej
- mała papryczka chili
- cukinia w plastrach
Jak widzicie składników jest sporo, ale można dać tylko wybrane. Z tych, które ja dałam wyszedł naprawdę aromatyczny bulion.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy jak podano wyżej. Wkładamy do gara i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Zbieramy szumowiny jakie nam powstają, ja miałam znikome ilości. Gotujemy na małym ogniu godzinę. Odcedzamy i robimy co chcemy :)
Taki bulion można spokojnie przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
Ciekawą rzeczą jest redukowanie bulionu - podczas dodatkowego gotowania woda odparowuje, a sam bulion robi się bardziej esencjonalny.
zalane wodą |
w trakcie gotowania |
Jestem ciekawa jak Wy robicie bulion warzywny i czy w ogóle robicie, bo u mnie zwykle robi się na mięsie? Podzielcie się :)
Pozdrawiam ciepło :)
Nie próbowałam jeszcze takiego ale zapowiada się bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńRobię na nim zupę rybną, ale zostawiłam sobie słoik na risotto - jestem ciekawa jak to wyjdzie :) aromat niesamowity :)
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńU mnie też zawsze na mięsie, ale powiem Ci, że zanim przeczytałam tego posta to musiałam coś zjeść. uwielbiam warzywa oraz wszelkie zupy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie będę musiała spróbować :)
Robię najczęściej na mięsie ale i na samych warzywach głównie latem. Twój wygląda smakowicie - na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :))
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł! Jestem wegetarianka i taki bulionik dla mnie jak znalazł :-) Dzieki :-*
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Ja coś nie przepadam za zupkami, ale jak już mam zjeść, to wybieram niegotowaną na mięsku.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:)
Wygląda pysznie ! Ja najczęściej robię taki tradycyjny rosołek, bo uwielbiam gotowanego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń