Dzisiaj przedstawiam przepis na tort mascarpone z truskawkami, mój autorski przepis, sporządzony z okazji uczczenia tytułu magistra mojego Małego :)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 2-3 czubate łyżeczki kakao
- szczypta soli
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Masa mascarpone:
- 2 opakowania sera mascarpone (po 250 g)
- śmietana 30% - używam opakowania 330 ml
- 2-3 czubate łyżeczki cukru pudru
+ owoce (truskawki, wiśnie, na jakie mamy ochotę, albo jakie mamy w domu)
Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy dalej, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypujemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Całość miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko tyle, aby uzyskać jednolitą masę. Na ten tort piekę biszkopt w okrągłej formie o średnicy 22 cm i wtedy jestem w stanie przeciąć go na 4 placki.
Pieczenie: 170 stopni (ja wstawiam do nienagrzanego piekarnika), piec około 25-35 minut w zależności od piekarnika, sprawdzić patykiem, czy wypieczony.
Truskawki kroimy w plastry, biszkopt przecinamy na cztery równe placki (ten z góry polecam obrócić i dać na spód, aby wierzch był idealnie płaski). Każdy placek smarujemy masą i układamy plastry truskawek na całej powierzchni, tak przekładamy każdą warstwę. Masę najlepiej podzielić na 4 równe części, aby zostało nam co nieco na posmarowanie wierzchu tortu. Całość dekorujemy owocami wedle uznania. Wstawiamy do lodówki, a potem jemy.
Tort jest niezwykle lekki, a schłodzony w sam raz na letnie przyjęcia ;).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)