piątek, 28 czerwca 2013

Przepis na letni bulion warzywny w stylu włoskim

Pomyślałam, że muszę podzielić się z Wami kilkoma przepisami.

Dzisiaj jeden z nich. Pochodzi z książki Kuchnia włoska Maxine Clark. Bardzo ciekawa książka, przepisy interesujące, smaczne i baardzo włoskie, do tego przepisy bazowe, co bardzo cenię w książkach kucharskich. No i do tej pory wszystko wychodzi ekstra :).

Ten bulion warzywny jest bardzo aromatyczny, pełny smaku, a jednocześnie wyważony. Nadaje się do letnich zup i risotto. Zapach jaki rozchodzi się w kuchni przy jego gotowaniu jest bezcenny.

bulion warzywnySkładniki:

- duża cebula pokrojona na ćwiartki
- seler pokrojony na duże kawałki, łącznie z liściami
- pietrucha z natką
- 4 marchewki pokrojone na ćwiartki
- 1-2 pomidory przekrojone na pół
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści lubczyku
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 4 liście laurowe
- por
- pół cytryny w plastrach
- sól do smaku



 dodatkowo można (ja nie dałam, bo nie miałam):
- koper włoski - bulwa
- głąb sałaty rzymskiej
- mała papryczka chili
- cukinia w plastrach

Jak widzicie składników jest sporo, ale można dać tylko wybrane. Z tych, które ja dałam wyszedł naprawdę aromatyczny bulion.

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy jak podano wyżej. Wkładamy do gara i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Zbieramy szumowiny jakie nam powstają, ja miałam znikome ilości. Gotujemy na małym ogniu godzinę. Odcedzamy i robimy co chcemy :)
Taki bulion można spokojnie przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Ciekawą rzeczą jest redukowanie bulionu - podczas dodatkowego gotowania woda odparowuje, a sam bulion robi się bardziej esencjonalny.

bulion warzywny

bulion warzywny

bulion warzywny
zalane wodą
 
bulion warzywny
w trakcie gotowania


Jestem ciekawa jak Wy robicie bulion warzywny i czy w ogóle robicie, bo u mnie zwykle robi się na mięsie? Podzielcie się :)

Pozdrawiam ciepło :)


9 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze takiego ale zapowiada się bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię na nim zupę rybną, ale zostawiłam sobie słoik na risotto - jestem ciekawa jak to wyjdzie :) aromat niesamowity :)

      Usuń
  2. U mnie też zawsze na mięsie, ale powiem Ci, że zanim przeczytałam tego posta to musiałam coś zjeść. uwielbiam warzywa oraz wszelkie zupy :)
    Koniecznie będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię najczęściej na mięsie ale i na samych warzywach głównie latem. Twój wygląda smakowicie - na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny pomysł! Jestem wegetarianka i taki bulionik dla mnie jak znalazł :-) Dzieki :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Ja coś nie przepadam za zupkami, ale jak już mam zjeść, to wybieram niegotowaną na mięsku.

    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie ! Ja najczęściej robię taki tradycyjny rosołek, bo uwielbiam gotowanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Podziel się linkiem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...